×

Další video: Etický panel Wilsonky! Zítra je Velký Pávek!

Countdown
Zrušit
×

"I zdravé zmrzliny jsou dobré, jinak bych je nevyráběl. Dobrého zmrzlináře poznáte podle vanilkové..." říká zmrzlinář Jan Hochsteiger

„Tajemství zmrzliny je v tom, že to muíte chtít dělat dobře, nešetřit na surovinách a musíte mít know-how. Učil jsem se od Italů vyrábět zmrzlinu, ochutnával, zkoušel a experimentoval. Všechno je jednoduché, když víte, jak to udělat. Existují zmrzlináři a výrobci zmrzliny. Výrobce si přečte návod na prášku, smíchá to s mlékem nebo vodou a přidá do stroje, kdežto zmrzlinář musí vědět, co suroviny dělají,“ říká zmrzlinář Jan Hochsteiger.

„Dobrého zmrzlináře poznáte podle vanilkové, pistáciové a jahodové zmrzliny. Vyskytovala se už dávno v historii. Nejvíce však vede čokoládová, prodáme nejvíce i mangové nebo jahodové. V posledních leteh lidé rádi experimentují, frčí zmrzliny s alkoholem. Máme 40 druhů zmrzliny, i zdravé zmrzliny jsou dobré, jinak bych je nevyráběl,“ poznamenává Hochsteiger. Vyrábí rovněž veganské verze.

Existují svíčkové i gulášové verze, ale ty by zmrzlinář prý vyrábět nechtěl. „Velmi dobrá je levandulová zmrzlina nebo čokoládová zmrzlina s karamelem a mořskou solí. Některé příchutě si vyrábím sám. V momentě, kdy chcete udělat zmzlinu s alkoholem, tak je problém. Zmrzlina vám nechce zmrznout, bylo proto potřeba vymyslet řešení.“ Neobtížnější jsou kyselé zmrzliny, kyselost totiž bortí strukturu.

Že by mu nějaká zmrzlina nechutnala se stalo vyjímečně. „Stalo se to u křenové a koprové zmrzliny. To jsem nezkonzumoval, nedalo se to sníst. Byla to sladko-slanná zmrzlina s koprem. Naštěstí se mi ale nikdy nestalo, že bych se na zmrzlinu nemohl podívat.“ K výrobě 

Jak se Jan Hochsteiger dostal ke své práci? Jak se pozná dobré zmrzlinářství? Jakým způsobem probíhá výroba nových chutí? A která zmrzlina je nejdražší?

Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.